ÄIDIN HYVINVOINTIVINKIT

Kotiäidin arki voi olla hektistä, kiireistä ja väsyttävää. Aikaa ei tunnu riittävän omasta itsestä huolehtimiseen. Vauvan uni vaikuttaa suoraan äidin vireyteen ja jaksamiseen. Uni vaikuttaa siten oleellisesti koettuun hyvinvointiin. Pienillä asioilla voi kuitenkin kiireen ja väsymyksenkin keskellä piristää omaa arkea ja luoda sinne pieniä hyviä hetkiä, joilla tukea kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Arjen pienet ja suuret teot

1. Arvosta pieniä omia hetkiä ja ota niitä tietoisesti itsellesi – vauva nukkuu, mahdolliset isommat sisarukset touhuavat omiaan. Onko tiskit, ruoanlaitto tai siivoaminen tärkein asia heti seuraavaksi? Entä, jos otatkin 5 minuuttia itsellesi? Tai vaikka 15..? Istu alas, juo kahvi/smoothie/vesilasi rauhassa, lue lehteä, selaa kännykästä uutisia, venyttele ja kuuntele musiikkia, jumppaa, tai rullaile hierontapallolla jalkapohjia… Mitä vain! Se on Sinun Hetkesi, jolloin saat tehdä juuri sitä, mitä haluat. Isommille lapsille voi myös hyvin kertoa, että tämä on äidin oma hetki, autan sinua kohta.

2. Ota omaa aikaa säännöllisesti – kaupassa käynti yksin, mitä arjen luksusta! 5-15 minuutin happihyppely ulkona seurana vain ja ainoastaan minä itse. Mene makuuhuoneeseen, sulje ovi ja laita luurit korville ja anna musiikin soida. Tai jos siltä tuntuu niin sovi treffit ystävän kanssa ja käy kahvilla. Oma aika voi olla pieniä hetkiä kotona tai pitempiä irtiottoja kodin ulkopuolella sen mukaan, miten arjen asiat antavat myöden.

3. Tee asiat tietoiseksi – mieti sopivatko entiset tapasi rentoutua nykyiseen elämääsi ja muokkaa niitä nykyhetkeen sopivaksi. Voisiko motivaatio rentoutumisen pieniin hetkiin löytyä nykyhetken hyväksymisestä? Esim. 30 minuutin lukuhetken, hiljaisuuden yms. sijaan, voit löytää oman hetkesi 3-5 min pätkistä.

4. Hemmottele itseäsi – kuuma suihku, lempibiisin kuuntelu, hyvä ruoka, puhelu ystävälle, uusi tuoksu tai suihkusaippua…mitä vain. Ota mieluisat asiat osaksi arkea ja korosta niitä: ”Tämä on Minun juttuni!”

5. Ole tyytyväinen itseesi - mieti asioita, joissa onnistut päivittäinen. Rakenna tietoisesti hyvää mieltä. Mikä oli juuri Sinun päivän hyvä hetki? Se voi olla iloinen vauvan katse, aamukahvi, kaunis kommentti vauvalle tai puolisolle tai jopa itselle ”Hyvä Minä!”.

6. Hyväksy negatiiviset tunteet ja asiat osana arkeasi – ne kuuluvat elämään. Ne ovat tunteita ja asioita, jotka tulevat ja menevät.

7. Ajankäyttö – mieti, mitä kaikkea voit ennakoida ja tehdä etukäteen. Esim. ruoan voi valmistaa hyvin edellisenä päivänä, jolloin pelkkä lämmittäminen riittää. Tee kerralla isompi satsi ja laita osa pakkaseen.

8. Suunnittele itsellesi palkintopäivä – Mitä Sinun palkintopäivääsi kuuluu? Merkkaa se kalenteriin ja tee päivästä sellainen, mistä juuri Sinä pidät. Vauvat ja lapset voi hyvin ottaa mukaan, jos omaa aikaa haastava järjestää. Onko se lounas lempiravintolassasi, kävely ystävän kanssa, hieronta? Esim. urheiluhierojaopiskelijat tarjoavat edullista hierontaa.

9. Anna aikaa uusien asioiden opetteluun – asiat eivät muutu hetkessä. Uudet asiat, elämäntilanteet ja muutokset ovat prosesseja, joiden omaksumiseen menee aikaa. Kuulostele suhtautumistasi ympärillä oleviin asioihin ja poimi sieltä ne, mitkä palvelevat Sinun arkea ja elämääsi. Me olemme erilaisia, joten arjessamme toimii erilaiset asiat ja valinnat.

10. Hyväksyvä läsnäolo – Jos tästä tekstistä osa unohtui jo rivejä lukiessa, niin se on tämän hetken fiiliksesi ja se on täysin ok. Jos joku juttu ei sopinut sinun arkeesi niin sekin on täysin ok. Jos joku asia kuitenkin poiki mieleesi ajatuksen ”Tämän mä teen, tää on mun juttu” niin lähde rohkeasti sitä kohti.