Totta vai tarua? Seitsemän uskomusta raskaudenajan liikunnasta

Raskaana olevaa arveluttaa, millainen liikunta on elimistöllä ja sikiölle hyväksi. Tieto tuo varmuutta – myös raskaana olevalle. Seuraavat seitsemän uskomusta antavat vinkkejä siitä, millainen liikunta on raskauden aikana hyväksi.

Raskaana olessa pitää levätä.

Totta.
Elimistö kaipaa raskauden aikana lepoa, mutta myös sopivassa suhteessa liikuntaa.

Liikunta on sikiölle haitallista.

Tarua.
Jos nainen on terve ja liikkuu kohtuullisesti, liikunta ei ole haitallista sikiölle. Raskauden puoliväliin voi liikkua totuttuun tapaan. Raskauden loppuaikana on hyvä tietää, että sikiölle turvallisena äidin sykerajana pidetään 140-150 lyöntiä minuutissa. Mikäli liikunnan aikana ilmenee epätavallisia oireita, se on syytä välittömästi lopettaa. Liikuntalajien valintaan kannattaa perehtyä.

Vain kävely on sopivaa liikuntaa raskaana olevalle.

Tarua.
Kävely on hyvä liikuntamuoto, muttei suinkaan ainoa. Raskaana olevalle sopii kävelyn ohella hyvin pyöräily, hiihto, uinti ja aerobinen voimistelu. Suositellaan, että myös lihasvoimaa ja notkeutta harjoitettaisiin kahdesti viikossa esimerkiksi voimistelemalla, kuntosaliharjoittelulla ja venyttelemällä. Vältettäviä liikuntalajeja ovat ne, joissa on hyppyjä, kaatumisia, iskuja vartaloon sekä äkillisiä ja voimakkaita venytyksiä. Viikkojen 16-20 jälkeen pidetään haitallisina esim. ratsastusta, tennistä ja aerobicia. Laitesukellusta ei kannata lainkaan harrastaa raskauden aikana.

Paljon liikuntaa harrastaneille synnytys voi olla muita vaikeampi.

Tarua.
Liikuntaa harrastaneiden synnytys on yleensä helpompi ja keskimääräistä nopeampi, vaikka usein kuulee toisin väitettävän. Liikuntaharrastuneisuus näkyy myös vastasynytyneen koossa: alle 2500 g:n painoisia lapsia syntyy liikuntaa harrastaneilla vähemmän.

Liikunta helpottaa raskaudesta palautumista.

Totta.
Säännöllisesti liikuntaa harrastaneet palautuvat synnytyksen jälkeen selkeästi paremmin ja hakeutuvat usein luontevammin takaisin liikunnan pariin, kuin ennen raskautta vähemmän liikkuneet.

Selkäkipu paranee parhaiten levolla.

Tarua.
Selkäkipujen yllättäessä vuodelepo ei ole paras ratkaistu. Liikunta auttaa usein kipuihin. Sopivia harjoittelu- ja rentoutusvinkkejä kannattaa kysellä fysioterapeutilta. Selkäkivut kuuluvat usein raskauteen. Taikasana on ennaltaehkäisy: selkä- ja vatsalihakset olisi hyvä saada kuntoon ennen raskautta. Ylipainoisille suositellaan painonpudotusta.

Liikunta piristää.

Totta.
Liikunta kohottaa mielialaa ja auttaa masennukseen.